Minister hospodárstva navštívil Puncový úrad Slovenskej republiky

04.03.2013 Bratislava

Bratislava  – Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský pri príležitosti historicky prvého dňa otvorených dverí navštívil Puncový úrad Slovenskej republiky. Ten bol zriadený po vzniku samostatného Slovenska. Poslaním Puncového úradu SR je v prvom rade chrániť oprávnené záujmy tak občanov, ako aj výrobcov a obchodníkov s drahými kovmi. Tomu by mal prispieť aj nový zákon o puncovníctve, ktorý MH SR predložilo do parlamentu.
Cieľom nového zákona je zlepšiť súčasný stav na základe poznatkov z praxe a zjednotiť našu a Európsku legislatívu. „Jedným z prínosov nového zákona je aj povolenie predaja 9-karátového zlata a lepšia identifikácia voľných drahých kameňov, čo by malo zvýši podnikateľské a hlavne obchodné aktivity s týmito komoditami“, povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský. Dôležitou úlohou úradu je aj puncová inšpekcia, ktorá dohliada na to, aby na slovenskom trhu boli ponúkané
kvalitné drahé kovy so zodpovedajúcou zákonnou rýdzosťou. „V návrhu zákona pripravujeme aj jej výkon a jasne vymedzujeme pojem priestupkov a iných správnych deliktov za porušenia jednotlivých ustanovení zákona, čo prinesie lepšiu ochranu hlavne pre spotrebiteľa“, doplnil minister T. Malatinský.
Puncový úrad SR vedie register výrobcov a obchodníkov s drahými kovmi, vykonáva puncovú kontrolu a puncovú inšpekciu, prideľuje a zrušuje výrobné značky výrobcom tuzemského tovaru a zodpovednostné značky dovozcom cudzieho tovaru, vedie zoznam registrovaných zliatin z drahých kovov, vydáva a odníma výrobcom zliatin drahých kovov osvedčenie o splnení ďalších podmienok
odbornej spôsobilosti, overuje rýdzosť dentálnych drahých kovov, a to aj pri výrobe protetických náhrad, a zliatin pri razbe slovenských mincí, zisťuje rýdzosť výrobkov z drahých kovov, vyjadruje sa k návrhom slovenských technických noriem v oblasti skúšania a analytickej chémie drahých kovov, zisťuje rýdzosť výrobkov z drahých kovov. Je členom Medzinárodnej asociácie puncových úradov (Internetional Association of Assay Offices) a členom Dohovoru pre skúšanie a označovanie tovaru z drahých kovov (Convention on the Control and Marking of Articles of Precious Metals.
 

Vyberte región